Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

BİİBF’de “Ortadoğu’da Türkmen Gerçeği” Konulu Bir Konferans Düzenlendi

Fakültemiz Didem Yaman Amfisinde 23 Mart Perşembe günü Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları (TUİÇ) Derneğince organize edilen “Ortadoğu’da Türkmen Gerçeği: Suriye ve Irak Cephesinden Türkmen Sorunu” başlıklı bir konferans düzenlendi. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin BOZOĞLAN ve Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet TÜTÜNCÜ’nün konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Soner KARAGÜL gerçekleştirdi.

“Ortadoğu gündemi Türkiye’nin gündemi” sözleriyle konuşmasına başlayan Karagül, bu coğrafyada yaşanan sorunları anlayabilmek için Ortadoğu topraklarının paylaşımını içeren ve İngiltere ile Fransa arasında 1916 yılında yapılmış olan Sykes Picot anlaşmasını işaret etti. Sykes Picot ile Batının oluşturmaya çalıştığı sözde “düzen” ortamının bu coğrafyada tam bir düzensizlik ve karmaşa yarattığından bahseden Karagül, Aralık 2011’de Ortadoğu’da başlayan Arap Baharı ve sonrasında yaşanan mülteci krizi ile özellikle aynı kökenden geldiğimiz Türkmen halkının yaşadığı sorunların Türkiye için de önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğundan bahsetti.

Açılış konuşmasının ardından Türkmen öğrencilerimizden Omar Shamma’nın Türkmen mültecilere ilişkin hazırlamış olduğu kısa bir belgesel film gösterimi yayınlandı. Ardından Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan söz aldı ve Suriye’de yaşayan Türkmenlerin yıllardır karşılaştıkları zorluklardan ve hâlihazırda bölgede Türkmenlerin içinde bulunduğu mevcut koşullardan bahsetti. Konuşması sırasında “Fırat Kalkanı operasyonu umudumuz oldu.” diyen Bozoğlan konuşmasını “Sesimize ses veren ve derdimize derman olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve milletine teşekkür ediyoruz.” sözleriyle tamamladı.

Bozoğlan konuşmasının bitiminde Irak cephesinde yaşayan Türkmen halkın sorunlarını dile getirmesi için son sözü Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü’ye bıraktı. Tütüncü de, Lozan’da çözüme kavuşturulamayan ve sonrasında dönemin uluslararası örgütü olan Milletler Cemiyeti kararınca Irak’a bırakılan Musul kentinin bölgedeki stratejik öneminden ve bu coğrafyada yaşayan Türkmen nüfusun sorunlarından bahsetti.

Konferansın sonunda, konuk öğretim üyelerimizden Prof. Dr. M. Bülent Uludağ ve MHP 25. Dönem Çanakkale Milletvekilliği yapmış olan İ. Kürşat Tuna tarafından sayın Bozoğlan ve Tütüncüye konuşmalarından ötürü teşekkür mahiyetinde birer plaket takdim edildi.