Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Valeriy Morkva: ''Ukrayna Krizi Değil, Ukrayna-Rus Savaşı''

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Valeriy Morkva, Ukrayna ve Rusya arasında yaşananların kriz değil, savaş olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

ÇOMÜ Biga İİBF Diplomatik & Kültürel Etkileşim Topluluğu tarafından düzenlenen "Ukrayna Krizi, Kırım Sorunu ve Kırım Tatarları" Konferansı'nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Valeriy Morkva, bir devletin başka bir devletin topraklarına girmesinin kriz olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Morkva, Ukrayna ile Rusya yaşanan sorunun son senelerde ortaya çıkan yapay bir sorun olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

''Doğru kavram Ukrayna krizi değil, Ukrayna-Rus savaşıdır. Bu, Rusya'nın doğrudan ilan etmediği bir savaştır. Savaşın nedenlerinden ilki Rusya'nın Ukrayna'nın Nato'ya katılmasını istememesidir. Ayrıca Rusya'nın enerji politikasında Ukrayna boru hatları sistemi çok önemlidir. Bunun yanında Kırım ve Doğu Ukrayna'da son zamanlarda bulunan kaya gazı Ukrayna'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltacaktır. Putin ise Rusya içindeki iktidarını güçlendirmek istemekte, Ukrayna'nın bağımsızlığını başarısızlık olarak görmektedir. Ukrayna Savaşı'na 10 seneden fazla bir zamandır hazırlanmaktadır.'' Rusya'nın Ukrayna'yı Rusya'nın bir parçası olarak görmek istediğini ileri süren Morkva, savaşın bitmesi için ya Rusya'nın dağılması, ya da Ukrayna'nin Rusya'ya katılması gerektiğini söyledi.

Konferansa katılan Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Özçelik de Rusya'nın eski Sovyet topraklarını günümüzde de arka bahçesi olarak gördüğünü ve Kırım'ın Rusya açısından stratejik açıdan çok önemli olduğunu belirtti. 1944'teki Kırım Tatar Sürgünü'nden 60 yıl sonra Rusya'nın Kırım'ın yeniden işgal ettiğini anlatan Özçelik, Avrupa Birliği ve ABD'nin Kırım'a verdiği desteği Türkiye'nin veremediğini ve şu anda Rusya'nın ardından Kırım limanlarını kullanmaya devam eden ikinci büyük ülke olduğunu söyledi. Özçelik ayrıca Akkuyu'da yapılacak nükleer santral ihalesinin Çernobil'i yapan Rus şirkete verildiğini hatırlattı.

Konferansa Biga İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Cüneyt Kılıç, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Soner Karagül, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.