8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Biga İİBF Dekanlığı Etkinlik Düzenledi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin organize ettiği online seminer, Sayın Dekan Ercan Sarıdoğan'ın günün anlam ve önemine ait konuşma ve kutlaması ile başladı. Doç. Dr. İlknur Karaaslan'ın moderatörlüğünü ve organizatörlüğünü yaptığı etkinlikte Uluslararası İlişkiler Topluluğu ev sahipliği yaptı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. İlknur Karaaslan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün temelini oluşturan olayın,  “8 Mart 1857 tarihinde, ABD’nin New York kentinde 40 bin kadın işçinin daha iyi çalışma koşulları için yapmış oldukları grevde, çıkan yangın sonucu 129 kadın işçinin feci şekilde fabrikada yanarak can vermesi olduğunu” belirterek, yıllar sonra Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in önerisiyle, 1911 yılından beri  günün kutlanmaya başlandığını ifade etti. Ayrıca deprem sonrası Biga’da yürütülen yardım çalışmalarında Biga İİBF Hocaları ve öğrencilerinin sivil toplumla yaptığı işbirliğine değinen Karaaslan, deprem sebebiyle tüm ülkede başlatılan seferberlikte kadınların ve gençlerin öne çıkan rolüne de değindi. Depremin büyük bir felaket olduğunu belirten Karaaslan, “bununla birlikte aynı zamanda milletimizi birbirine kenetleyip yardımlaşma ruhunu güçlü bir şekilde ortaya çıkardı” cümlesiyle sözlerini tamamladı. Seminerde İletişim Uzmanı Ece Arar; “Kadın Girişimciliği ve Motivasyon” konulu sunumunda, gençlere mesleki ve kişisel gelişimleri için çarpıcı öneri ve tespitlerde bulunarak ufuk açıcı bir konuşma gerçekleştirdi. Yarım Elma Derneği Gönüllüsü Sudenur Dönmez ise ''Kadın ve Deprem'' başlıklı sunumunda, Biga’lı kadınların deprem bölgesine ve Biga’ya gelen depremzedelere yönelik yaptıkları cansiperane çalışmalardan söz etti. ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi ve ÇOMÜ KAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Erduran Nemutlu ise ''Kadın ve Doğa'' konulu sunumunda, kadının toprağı eken, biçen, tohumluk çıkaran, kısaca toprağa can veren kişi olduğunu vurgulayarak, yurtdışında ve ülkemizde, doğayı korumak için verilen mücadelelerde, kadınların öncü rolünden söz etti. Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun özverili bir şekilde hazırlamış olduğu, çalışma hayatında yer alan kadınların mesleklerini tanıttığı ve çalışmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettikleri video, topluluk üyesi Mehmet Ziylan’ın, Biga İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü son sınıf öğrencisi Mehmet Can Kılıç tarafından yazılan şiiri seslendirmesi, Biga’da üniversitemiz öğrencileri ile sivil toplumun ortaklaşa yürüttükleri depremzedelere yönelik çalışmaları anlatan, Biga İİBF İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi Zeynep Gülsüm Çarbuğa’nın hazırladığı video-fotoğraf sunumu seminerde yer aldı. Öğrencilerimizin ve Hocalarımızın işbirliği ile gerçekleşen günün anlam ve önemini idrak ettiğimiz seminerde kah duygulandık, kah öğretici anlar yaşadık… Toplantıya büyük emek veren Değerli Hocamız Doç. Dr. İlknur Karaaslan’a ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Kevser Maçin’e, topluluk yönetim kurulu üyelerine, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.