Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gonca GÜNGÖR GÖKSU’nun yürütücülüğünü yaptığı “Z Kuşağının Bütçe Farkındalık ve Okuryazarlık Düzeyinin Güçlendirilmesi: Üniversiteler Arası Bir Yaklaşım (Z-VABB Projesi)” başlıklı projesi, TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projede Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal EROĞLU Hocamız araştırmacı olarak yer almaktadır.
Z-VABB Projesinin temel amacı; Z kuşağındaki üniversite öğrencilerinin, temeli Anayasa’ya dayanan bütçe hakkı ile devlet bütçesi konularına farkındalığının geliştirilmesi ve bu bireylerin bütçe okuryazarlık yeteneklerinin güçlendirilmesidir. Projenin amacına ulaşmak için öncelikle Türkiye’de lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin Devlet Bütçesi Okuryazarlık yeteneğini güçlendirmek için yükseköğretim kurumlarına sunulmak amacıyla üniversite ortak seçmeli bir ders önerisinin tasarlanması ve Bütçe Okuryazarlığı Rehberi isimli bir dokümanın hazırlanması hedeflenmiştir. Bununla birlikte vatandaşların devlet bütçesi konularına karşı bilgi düzeylerinin ve farkındalığının artışı için T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına politika tavsiyelerinde bulunulması planlanmıştır.
Proje iki aşamalı uygulanacaktır. Birinci aşamasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesinde toplam en az 40 fakültede öğrenim gören öğrencilerle ‘Temel Bütçe Farkındalığı’ seminerleri aracılığıyla doğrudan temas kurulacaktır. Böylece hem öğrencilerin bütçe farkındalığı geliştirilecek hem de onların talepleri değerlendirilerek yeni ders modüllerinin eklenmesi gibi tüm üniversitelere model olacak somut çıktılar ortaya konulacaktır. İkinci aşamada ise davranışsal iktisat ile devlet bütçesi ilişkilendirilerek, bütçe farkındalığı ve okuryazarlığının güçlendirilmesi yönünde öğrencilerin davranışsal içgörüleri analiz edilecektir. Sonuç olarak, bütçe farkındalığı ve okuryazarlığı bağlamında yaşanacak artış ile devlet geleneği güçlü bir toplum olarak devlet-vatandaş ilişkilerindeki kültürel birikime de katkıda bulunulacaktır.
20 aylık bir uygulama dönemini içeren proje, beş üniversite işbirliğiyle yürütülecektir. Proje ekibinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maliye Bölümünde öğretim üyesi Doç. Dr. Erdal EROĞLU, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maliye bölümünde öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Durdane KÜÇÜKAYCAN, Mersin Üniversitesi Maliye Bölümünde öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan YÜKSEL araştırmacı olarak ve Bursa Uludağ Üniversitesinde öğretim üyesi Doç. Dr. Müslüm BASILGAN danışman olarak görev alacaktır. Ayrıca projede dördü yüksek lisans ve biri doktora öğrencisi olmak üzere toplam beş bursiyer öğrenci yer alacaktır.